Yıldız Altun Parlak’ın Kaleminden Sektöre Bakış

Değerli Dostlarım,

 

Hızla değişen dijital teknolojiler, kurumlar için bir yandan yeni fırsatlar getirirken, diğer yandan bu değişimi yönetemeyen şirketler için ise ciddi tehdit oluşturuyor.

 

Pandemi süreci ile beraber başarının tanımı da değişti. Türkiye’de  birçok şirket değişime ayak uydurmak için Dijital Dönüşüm Programı’nı başlattı. Vitel olarak iş ortaklarımızla beraber; Türkiye’nin lider şirketlerinde başarı ile sonuçlandırdığımız iletişim altyapısı projeleri geleceğe umut ile bakmamıza vesile oluyor.

 

Amacımız teknolojinin sunduğu imkânlar ile hizmet verdiğimiz kurumların rekabet gücünü arttırmak, onları daha verimli, hızlı ve esnek yapılara dönüştürerek yarınlara hazırlamak.

 

Özellikle pandemi sürecinde SD- WAN çözümlerimize  olan ilginin arttığını vurgulamak isterim.  Sağlık krizine rağmen geçen yıla oranla yüzde 33 oranında büyüyen SD-WAN pazarı, ağırlıklı olarak perakende, enerji, e- ticaret ve finans sektöründe faaliyet gösteren çok şubeli kurumlardan yoğun talep görüyor.

 

Nesnelerin İnterneti, yapay zeka ve otomasyonun ön planda olduğu veri analizi çağında güçlü ve kesintisiz iletişim altyapılarına olan ihtiyaç her geçen gün daha çok artmakta.

 

Araştırma Şirketi Enterprise Technology Research verilerine göre;  teknoloji odaklı şirketler 2021’de uzaktan çalışan sayısını 2’ye katlayacak. Türkiye’de de birçok kurum geleceğin çalışma biçimini hibrit işgücü olarak yeniden tasarlamaya başladı. Bu gelişmeler ışığında kesintisiz, esnek ve güvenli ağ yapısı ihtiyacı daha çok öne çıkıyor. Veri yığınları, doğru bir şekilde analiz edilip kullanılırsa, verimlilik artışı ile rekabette öne geçmek kaçınılmaz oluyor. Vizyon sahibi kurumlar bu nedenle ağ altyapısını güçlendiriyor ve SD-WAN çözümlerine terfi ediyor.

 

Bilgi işlem ağlarının efektif bir şekilde uzaktan yapılandırılması ve yönetilmesi ihtiyacına cevap veren SD- WAN çözümleri ile BT personelinin iş yükü hafiflerken, evden çalışanlar internetleri kesintiye uğramadan gönül rahatlığı ile işlerine odaklanabiliyor.

 

Evlerde tüm aile üyeleri veya ofislerdeki çalışanlar, aynı anda çevrimiçi olarak internete bağlandığında sınırlı bant genişliğine sahip ağlarda zaman zaman trafik sıkışıklığı meydana gelebiliyor. SD-WAN çözümlerimizin ağ performansını optimum seviyede tutmaya imkan tanıdığını anımsatmak isterim.

 

Gartner verilere göre; dünya genelinde 2021’de BT harcamaların 2020’ye göre% 4 artışla 3,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bulut teknolojilerindeki büyüme ise 2024 yılına kadar devam edecek gibi görünüyor. Şirketlerin % 70’i bulut yatırımlarını artıracak. Bu rakamlar doğrultusunda 2021 yılında SD-WAN çözümleri çok daha ilgi göreceğini tahmin ediyoruz. Türkiye pazarının SD-WAN segmentinde yüzde 33 oranında büyüyeceğini düşünüyoruz.

 

Wi-Fi 6 Dünyayı Yeniden Şekillendirecek

 

2020 yılında WiFi 6 destekli routerların ve diğer cihazların sayısı bir hayli azdı. Neyse ki, WiFi 6 destekli birçok cihaz 2021 yılında piyasaya çıktı. Vitel olarak sunduğumuz WiFi 6 destekli çözümlerimizin sayısının hızla arttığını müjdelemek isterim.

 

Hepimizin bildiği gibi WiFi 6, okullar, oteller, hastaneler, konferans merkezleri, tren istasyonları ve tiyatrolar gibi aynı anda ağa bağlanan çok sayıda kullanıcının bulunduğu yüksek yoğunluklu yaşam alanları için daha iyi bağlantı deneyimi imkanı sunuyor.

 

Şirketlerin üst düzey yöneticileri bugünlerde ağ oluşturma, güvenlik ve BT programlarının genelini daha esnek ve dinamik hale getirmek için pandemiden çıkardıkları derslere odaklanmış durumda. Bu nedenle; WiFi 6’ya terfi eden kurumların sayısının hızlı artması bizi oldukça motive ediyor.

 

Vitel olarak;  teknoloji ve müşteri deneyiminde yenilikçilik bayrağını ön sıralarda taşımanın yanı sıra vendor konumundaki stratejik iş ortağı sayımızı ise her geçen gün arttırıyoruz. Önümüzdeki günlerde güzel haberleri ayrıntıları ile sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

 

Zirve yolculuğunda Vitel’i ve iş ortaklarını teknoloji partneri olarak konumlandıran kurumlara teşekkürlerimle,

 

Yıldız Altun Parlak

Vitel Genel Müdür Yardımcısı