Perakende Sektörü ve MPOS

Perakendecilik, sadece mobil üzerinden hizmet verecek ilk sektörlerden biri olarak görülüyor. Çünkü tüketicilerin neredeyse dörtte üçü self-servis tercih ediyor. Self-servisin en büyük avantajlarından biri, bir defalık kurulumudur; kurulum sonrası asgari insan müdahalesi gerektirir. Self-servis ayrıca nispeten ucuzdur ve işçilik maliyetlerini büyük ölçüde azaltır.

 

Ancak, self servis ve satış noktası (POS) gibi diğer hizmetler özellikle perakende sektörü için özel olarak tasarlanmış cihazlar gerektirdiğinden, işletmeler hala tamamen mobil olma konusunda temkinlidir. MPOS’un (mobil POS) gelişiyle, mobil cihazlarınızı ManageEngine’ın MDM çözümü olan Mobile Device Manager Plus ile birleştirerek mobil cihazları bu özel cihazlara dönüştürebilirsiniz.

 

 

Mobile Device Manager Plus’ın mobil cihazlarınızı self servis, POS ve diğer özel görevler için kullanmanıza nasıl yardımcı olabileceğini görmek için perakende sektöründeki ortak senaryolara bakacağız.

 

SENARYO #1: POS ve dijital işaretleme için mobil cihazlar

SORUN: Kullanıcılara, cihaz üzerinde tam kontrol hakkı verilirse, mobil cihazlardan birini bilinçli olarak veya yanlışlıkla değiştirerek işlemleri engelleyebilir. Bir cihazı belirli bir uygulamaya veya uygulama kümesine kilitlemenin ve değiştirilmelerini önlemek için ayarları önceden yapılandırmanız gerekir.

 

ÇÖZÜM Uygulama Kilidi olarak da bilinen Kiosk, bir cihazı bir uygulamaya veya bir uygulama grubuna kilitleyerek yalnızca bu uygulamaların cihazda kullanılabilmesini sağlar. Örneğin, cihazı bir POS uygulamasına kilitleyebilir veya dijital işaretleme için kullanabilirsiniz. Bu aynı yaklaşım herhangi bir self-servis kurulumunda da kullanılabilir.

 

En yaygın kurulum sorunlarından biri, aygıt kullanıcılarını ayarları bilerek veya bilmeden değiştirmeyi içerir. Çözüm, cihaz ayarlarını önceden tanımlamaktır; örneğin, ses seviyesi ve giriş düğmeleri gibi fiziksel düğmeleri devre dışı bırakarak cihazın asla sessize alınmamasını veya kilitlenmemesini sağlayabilirsiniz.

 

SENARYO #2: Kurumsal cihazlarınızı markalamak

SORUN : Zor bir durumdan nispeten basitolana doğru gidelim: Kurumunuzun logosunu cihazın kilit ekranında ve ana ekranında markalaşmak için bulundurmak. Bu cihaz üzerinde kolayca yapılabilir. Ancak kolayca değiştirilebilmesi veya çıkarılabileceği yollar da vardır.

 

ÇÖZÜM: Hem ana ekran hem de kilit ekranı için duvar kağıdını ayarlamanızı sağlayan bir Duvar Kağıdı politikasını yapılandırabilir ve böylece cihaz kullanıcısı tarafından değiştirilemez.

 

SENARYO #3: Web uygulamalarını kullanma

SORUN : Çoğu şirkette çalışanlar halen çalışmalarının büyük bir bölümünü web uygulamaları üzerinde yürütüyorlar. Web uygulamaları tarayıcıların çalışmasını gerektirir; bu da burada büyük bir karışıklık yaratır. Çalışanların VPN, proxy’ler, URL yönlendirmeleri vb. ile bir tarayıcı kullanarak neler gördüklerini kontrol etmek imkansızdır. Ancak BT’nin çalışanların onaylanmamış sitelere erişmesini engellemesi gerekir.

 

ÇÖZÜM Web Klipleri (veya Web Kısayolları), web uygulamalarınızı mobil uygulamalar olarak tanımlamanıza izin verir; bu bir tarayıcı kullanarak açılabilir. Ek olarak, Web Klipleri, tarayıcı işlevlerini kısıtlamanıza olanak tanıyarak web tarayıcılarını kullanarak yalnızca web uygulamalarına erişilebilmesini sağlar.

 

SENARYO #4: Cihaz bilgisinin elde edilmesi

SORUN : Birçok perakende mağazasında, kullanılan mobil cihazların çoğu aynı model ve hatta aynı renk. Sorun ise envanter verilerinizi güncellemek için cihazları denetlemeye çalıştığınızda oluşur.

 

Cihazların Kiosk’ta olduğunu varsayarsak üretkenliği etkileyen Kiosk’u duraklatmadan temel cihaz bilgilerine erişmenize imkan yoktur. Çalışma saatleri dışında bu görevi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak denetlenmesi gereken cihazın perakende sektörünün 7/24 dünyasında izole edilmesi zor olabilir.

 

ÇÖZÜM :Mobile Device Manager Plus’ta varlık yönetimi, her cihazın tüm ayrıntılarını toplamanıza ve kullanıma hazır envanter raporlarını almanıza olanak sağlar. Cihazların fiziksel kontrolü için, Asset Tagging, işlemi daha da basitleştiren cihaz kilit ekranında temel bilgileri görüntülemenizi sağlar.

 

SENARYO #5: Cihazların kaybolmasını veya çalınmasını önleme

SORUN : “Büyük güçle büyük sorumluluk gelir” bu söz Örümcek Adam’dan Ben Amca’ya atfedilen bir sözdür. Burada mobil cihazların büyük gücü var ve cihazların kaybolmamasını veya çalınmamasını sağlamak çalışanların sorumluluğundadır.

 

ÇÖZÜM: Mobile Device Manager Plus  Geofencing özelliği, cihaz önceden tanımlanmış bir sanal coğrafi aralık verilerek güvenlik komutlarını otomatik olarak yürütür. Örneğin, ofis binasını bir coğrafi çit olarak tanımlarsanız, binayı terk eden herhangi bir cihaz otomatik olarak kilitlenebilir. Bir BT yöneticisi bilgilendirilebilir ve cihazın verileri silinebilir. Kayıp cihaz durumunda, Kayıp Modu, izinsiz kullanımı önlemek için kaybolan aygıtların çalışamaz duruma getirilmesini sağlar.

 

Bu nedenle esnek ve mobil olmak isteyen birçok perakende mağazasından biriyseniz, cloud ve on-premise versiyonları mevcut olan Mobile Device Manager Plus’tan başkasına bakmayın. Tamamen işlevsel, ücretsiz 30 günlük deneme sürümü ile Mobile Device Manager Plus’ı değerlendirin.

 

ManageEngine Demo talepleriniz için lütfen tıklayınız.